در ابتدا این سوال مطرح است که حمل و نقل بین الملل چیست؟ حمل و نقل کالا، روشی برای جابه جایی محموله از محلی به محل دیگر است. این جابه جایی ممکن است داخلی یا برون مرزی باشد و از طریق زمینی، هوایی و دریایی انجام گیرد. با توجه به این موضوع که ترانزیت کالا یکی از راه های توسعه تجاری و اقتصادی هر کشور است، توسعه و بهینهسازی این بخش میتواند به عنوان یک عامل کلیدی در رشد پایدار اقتصادی و گسترش تعاملات تجاری کشورها عمل کند.
در این میان، شرکت های بازرگانی نظیر آوین تجارت ایرانیان به عنوان مجموعه ای فعال و معتبر در حمل و نقل بین الملل و ترخیص کالا در ایران معرفی می شود. این شرکت با آگاهی کامل از قوانین بین المللی و داخلی صادرات و واردات توانسته است تجربه های موفقی را در سابقه فعالیت خود ثبت کند.
ترانزیت کالا، در توسعه اقتصاد جهانی بسیار تاثیر گذار است. و به جوامع امکان دسترسی راحت تر به بازار بین المللی را می دهد. در زیر به مهم ترین مزایای این فرآیند می پردازیم.
تسهیل تجارت جهانی: ترانزیت کالا موجب تسهیل تجارت بین کشورها میشود و امکان دسترسی به کالاها و محصولات را برای کشورهای مختلف فراهم میسازد.
ایجاد رشد در صنایع: ترانسپورت کالا، موجب دسترسی صنایع مختلف به مواد اولیه در تولید و توزیع کالا می شود. و صنعت کشور از این طریق توسعه می یابد.
افزایش درآمد و رفع نیاز مردم: ترانزیت کالا، علاوه بر اشتغال زایی در جامعه، منجر به تامین بسیاری از نیازهای زندگی افراد می شود. کشورهایی که موقعیت جغرافیایی مناسبی دارند و به عنوان گذرگاههای ترانزیتی عمل میکنند، از این موقعیت برای کسب درآمد بیشتر بهره میبرند.
یکی از مراحل مهم و اساسی در هر تجارت بین المللی که صورت می گیرد، حمل و نقل بین الملل است که با بیانی ساده، ارسال کالاها با حجم کم یا زیاد در بسته بندی های کوچک و بزرگ را از کشوری به کشور دیگر را ترانزیت کالا گویند. لازم است بدانید هزینه این گونه حمل و نقل ها بر قیمت کالاهای وارداتی تاثیر می گذارد. بسیاری از کالاها بدلیل زیاد بودن هزینه مزیت ارائه شدن در بازار خارجی و در سطح بین المللی را از دست می دهند.
در بحث حمل و نقل با دو واژه ترانزیت و ترانشیپ کالا مواجه هستیم. ترانزیت کالا به حمل و نقل بین المللی اشاره دارد که محموله بدون توقف در کشور واسط به مقصد می رسد. اما در ترانشیپ کالا، اجناس توسط شرکت هایی با عنوان واسط، کالا را جابه جا می کنند و با روش های مشخص کالا را از کشور مبدا به مقصد ارسال می کنند.
همان طور که در ابتدا ی مطلب بیان کردیم، حمل و نقل بین المللی به صورت زمینی، دریایی و هوایی صورت می گیرد که هر کدام مزایا و معایب خود را دارد.
حمل و نقل در یایی
بیشترین حجم تجارت کالا یعنی حدود 90 درصد از طریق حمل و نقل دریایی صورت می گیرد. یکی از مهم ترین مزیت هایی که تجار را به انتخاب این روش علاقه مند کرده است پایین بودن هزینه و نرخ ها می باشد. در روش دریایی حجم زیادی کالا با وزن 200 تا 500 هزار تن با کانتینرهای 20و 40 فوتی جابه جا می شوند.
محدودیت حمل و نقل دریایی مربوط به تاسیسات و تجهیزات آن می گردد که هزینه این نوع حمل راافزایش می دهد. هزینه حمل دریایی وابسته به نوع کالا و نوع کشتی می باشد که توسط شرکت های فوروارد تعیین میشود.
دو سند مهم در حمل دریایی قرارداد و بارنامه است که قرداد مابین بین صادرکننده و مالک کشتی است و بارنامه سندی است که حمل کننده کالا، به عنوان سند مالکیت کالا صادر میکند و فقط صاحب کالا می تواند کالا را به تصاحب خود درآورد.
در این روش، کشتی ها بر اساس نوع فعالیت خود به کشتی های خطوط منظم یا LINER و کشتی های خطوط نامنظم یا Tramp تقسیم میشوند.
کشتی LINER: در این خط کشتی، زمان حرکت از قبل تعیین شده و کالاها می توانند در هر وزن و حجمی باشند.
کشتی Tramp: مبدا، مقصد و زمان حرکت توسط صاحب کالا تعیین می گردد و کالا ها باید یک نوع باشند.
حمل و نقل زمینی
در این ترانزیت، تمامی مسافت های کوتاه و بلند شامل می شود و کالا به مقصد سریعتر ارسال می شود. و روشی ایمن با کمترین خسارت رساندن به کالاهای شکستنی است و با توجه به درخواست مشتری زمان جابه جایی کالا را می توان تنظیم کرد.
در این روش، کالاها عموما با توجه به نوعشان در دسته بندی قرار دارند که به بسته بندی های خاص و یا در اکثر موارد کلا نیاز ندارند که باعث صرف جویی در زمان و بسته بندی می شود. و باعث صرفه جویی در بسته بندی می شود. از معایب این روش میتوان به تغییرات جوی و فصلی که منجر به کند شدن این روش می شود اشاره کرد.
حمل و نقل هوایی
سرعت جابه جایی کالا در این روش بسیار بالاست که باعث میشود کالاهای باارزش و حساسی مانند غذا و دارو در کمترین زمان به مقصد برسند. با حمل هوایی هر محموله ای را نمیتوان حمل کرد و کالاهایی با حجم کم بهترین گزینه هستند. تنها عیب این نوع از حمل، پرداخت هزینه زیاد آن است.
حمل و نقل مرکب
گاهی اوقات شرایط به گونهای است که امکان استفاده از یک روش حمل کالا وجود ندارد و باید از دو یا چند روش مختلف برای جابجایی محموله استفاده کرد. این نوع حمل و نقل، حمل و نقل مرکب یا ترانزیت چندوجهی نامیده میشود و معمولاً با استفاده از بارنامهی سراسری یا بارنامهی فیاتا صورت میگیرد.
بارنامه حمل مرکب فیاتا به عنوان سند رسمی حمل، برای جابجایی کالاهایی که نیاز به ترکیب روشهای مختلف مانند کامیون، قطار، کشتی و هواپیما دارند، مورد استفاده قرار میگیرد. این بارنامه به خصوص در مواردی که از روشهایی مانند کامیون-راهآهن، کشتی-کامیون یا ترکیبهای مشابه استفاده میشود، کاربرد دارد.
حمل و نقل مرکب، با تسهیل فرآیندهای مختلف و ایجاد ارتباط بین شیوههای مختلف حمل و نقل، امکان تحویل کالا به صورت سریعتر، ایمنتر و با هزینههای کمتر را فراهم میکند.
نکته مهم : ترانسشیپ موضوعی مهمی در این روش حمل و نقل است که به معنای جابه جایی کالا از یک وسیله حمل به وسیله دیگر است. و به دلیل شرایطی که در این روش پیش می آید ترانسشیپ باید در قرارداد، پیش فاکتور، مجوز ثبت سفارش و …قید شود.
حمل و نقل بین الملل یکی از ارکان اصلی در تجارت خارجی می باشد. شرکت های متعددی در این زمینه فعالیت می کنند. اولین گامی که تجار و بازرگانان برای طی کردن روندی ایمن در حمل و نقل یا ترخیص کالای خود بردارند انتخاب شرکتی معتبر و مشرف به قوانین تجارت بین الملل است. زیرا یک انتخاب نادرست میتواند منجر به مشکلاتی مانند تأخیر در تحویل کالا، سرقت، و افزایش هزینههای نقل و انتقال شود.
شرکت آوین تجارت ایرانیان به مشتریان خود این تضمین را می دهد که محموله مورد نظر شما را در کوتاه ترین زمان و با امنیت بالا به مقصد برساند. کارشناسان و متخصصان آوین تجارت، شما را در انتخاب بهترین روش حمل و نقل، هزینه و نرخ های مصوب در این زمینه راهنمایی خواهند کرد. این شرکت بازرگانی با سابقه ای درخشان و تجربه ای موفق آماده همکاری و ارائه بهترین خدمات به مشتریان خود می باشد.
© تمام حقوق این وبسایت برای آوین تجارت محفوظ میباشد.
توسعه وبسایت توسط برندتیک